Skip to main content

13 Reasons Why og det positive med den serien

Du som alle andre, har vel fått med deg serien 13 Reasons Why som kom ut på netflix nå i slutten av mars. For deg som ikke har sett den, handler det om en 15 år gammel jente som har tatt selvmord. Før hun tok livet sitt, spilte hun inn noen kasetter, hvor hun forteller om 13 hendelser som førte til at hun tok selvmord, og hvert enkelt lydbånd er dedikert til de personene som var en del av de hendelsene. 
Om du ikke har sett denne serien, anbefaler jeg deg å ta deg tid til å se dette.

Denne serien har i den siste tiden fått mye oppmerksomhet fra mediene, hvor kjendiser og kritikere, fraråder alle til å se denne serien. På et punkt kan jeg forstå hvorfor, i og med at serien er så utrolig bra laget, med utrolige skuespillere som får deg til å føle alt som skjer i den serien. Jeg kan forstå bekymringene rundt at denne serien kan trigge unge som sliter i å gjøre som Hannah Baker gjorde, og støtter dette med at folk som sliter med selvmordstanker burde styre unna denne serien.

Men oppi alt dette negative synet som 13 reasons why har fått den siste tiden, synes jeg de glemmer noe av det mest vesentlige som gjorde at jeg personlig elsket denne serien. Dette var en type serie som var altfor bra, utrolig sterk handling, og jeg følte meg helt oppslukt i serien - som førte til at jeg så den ferdig på to dager. Det inntrykket og den følelsen jeg satt igjen med etter å ha fullført denne serien, var et så kraftig inntrykk at jeg håper alle tar seg tid til å tenke å faktisk se denne serien.

Vi lever i en verden som stadig vekk blir mer og mer teknologisk, hvor det meste av sosiale interaksjoner foregår via en skjerm. Mobbing er blitt lettere å utøve samt lettere å skjule. Det er så lett å slenge med leppa via nettet, og enda lettere å glemme av at det er alvorlige konsekvenser av det man sier - selv om det bare er noen ord på en skjerm. Hvordan den andre personen reagerer på disse ordene, er ikke noe du kan forutsi. 

Det er ikke av ingen grunn at folk deler linker og bilder som forklarer om nettvett. Jeg tror at i dagens samfunn er det så lett å glemme av personen som sitter som mottakeren av disse slemme ordene, og glemme hvor stor påvirkningskraft noen få enkle ord kan ha på en person. Bare fordi det var gøy å skrive at noen var stygg, at de kler seg stygt og alt mulig slik, betyr det ikke at det er greit. Om du ikke ville sagt det til personen i virkeligheten - hvorfor skal det da være greit å skrive det via nettet. For det er fortsatt ord, og ord har en utrolig kraft til å gjøre mye vondt - den psykiske smerten er verre enn den fysiske, for mens den fysiske smerten går over, kan den psykiske smerten være der i flere år.

Det jeg forsøker å si som jeg synes var utrolig positivt med denne serien, er nettopp dette at den får deg til å tenke. Den får deg til å tenke på dine egne handlinger opp imot andre folk, tenke på hva du sier til folk, hvordan du behandler andre osv. Det jeg sitter igjen med som det sterkeste inntrykket etter denne serien, er dette med å være obs på hva man gjør mot andre, være obs på folk som kanskje trekker seg unna andre, og behandle alle med den respekten og omsorgen de fortjener. For uansett hva denne personen har gjort, uansett hvor irriterende eller sær personen er, så gir ikke dette deg rett til å hakke ned på folk. 
Vi er alle mennesker, vi har alle følelser - så vær grei mot hverandre, å tenk over hva du gjør, og hva du sier til folk. Husk, ta vare på alle rundt deg.

Comments

Popular posts from this blog

Sommeren 2017

Jeg husker tilbake til da jeg var liten og sommeren var det største som skjedde ila hele året. Sommeren var nesten bedre enn julaften, for vi hadde så mye fri, vi dro på ferie og jeg kunne basically leke hele dagen sammen med venner. Bare selve årstiden i seg selv betydde ferie når man var liten.

Sommeren min i år har vært en veldig fin sommer. Jeg skaffet meg sommerjobb i Bergen, så har fått tilbrakt hele sommeren her, og kost meg gløgg ihjel med venner og jobb. Ferietur har det ikke blitt noe av i år, siden jeg heller valgte å sette fokus på å få jobbet mest mulig.

Selv om jeg ikke har reist noen steder i sommer, har jeg fortsatt kost meg, slappet av og sett tusenvis av serier på både Netflix, HBO og Viaplay. Føler at sommer når du er sånn delvis voksen handler ikke om å reise på de kuleste feriene. Det handler mer om det å tjene inn ekstra cash til studietiden, leke og ha det moro med venner og selvfølgelig se igjennom alt som alle streaming-tjenester har å tilby av serier.

Person…

Min studiehverdag.

Det å skulle begynne å blogge igjen midt i et av mine mest hektiske år innad i studie, er vel kanskje ikke den beste ideen jeg har kommet med. Dere som kjenner meg vet vel også at det er ikke alltid helt gjennomtenkt alt jeg finner på å gjøre. Men sånn kan det gå! Så jeg skriver jo et nytt innlegg litt sånn når det passer meg selv, og jeg føler jeg har noe interessant å dele.

Dette semesteret ser ut til å være et av mine mest hektiske og samtidig et av de aller viktigste semestrene mine - nettopp fordi jeg skal jo skrive bacheloroppgave nå. Det å skrive bachelor er hittil omtrent slik jeg så for meg; jeg føler jeg gjør noe veldig kult, og selv om det er mye som skal gjøres på kort tid føler jeg meg veldig motivert og engasjert. Jeg har valgt et tema som er veldig interessant, noe jeg gleder meg til å bruke morgener, kveld, dag og natt på å arbeide med. Så det er gøy!

Samtidig føler jeg at det er verdt å merke seg at jeg er veldig stolt over egen innsats. Jeg skrev et innlegg i begynnel…

Hvorfor er det slik?

Ettersom året 2018 started med Times up kampanjen som for fullt ble aktuelt etter Metoo kampanjen som florerte i høst og nyåret, har kvinnekampen aldri vært mer aktuell. Jeg vet ikke om det alltid har vært så mye fokus på kampen om likestilling, eller om det er bare at jeg begynner å føle meg mer som en kvinne enn jente at jeg har blitt mer oppmerksom på dette. Du kan lese om nedtrykkelse av kvinner og hvor langt vi faktisk har igjen før det er ordentlig likestilling mellom kvinner og menn - til og med i Norge. Hvis man tenker seg om, så er jo dette noe vi alle sikkert har visst om, men personlig har jeg ikke begynt å virkelig tenke over det før nå.

For noen uker tilbake så jeg en episode av Skavlan, hvor han hadde Matt LeBlanc, forfatteren av en serie romantiske bøker, kjent journalist i England og en kvinne som ble voldtatt i Japan. Når det kommer til Skavlan, tror jeg vi alle har et spesielt minne fra hans serie hvor et av intervjuene hans har virkelig gått inn på deg. Dette var in…