Skip to main content

Student og fattigdom.

Som student i et av verdens rikeste land, skulle man trodd at man hadde mer å bryne seg på enn hva man får utbetalt hver måned av statens lånekasse. Per definisjon, er en husholdning som har mindre en ca. 260 000 kr utbetalt per år, ansett som fattig. For husholdninger med bare en person, er det anslått at kvinner bruker ca. 7200 kr i mnd, utenom boutgifter, mens menn er anslått å bruke ca 8000 kr i mnd, utenom boutfigter.

Som fulltidsstudent i Norge, får man utbetalt ca. 7500 kr i mnd. For mange studenter som ikke har deltidsjobb, så skal denne summen dekke alle utgifter for en hele måned - husleie, mat, hygiene artikler, husholdningsartikler som vaskemiddel osv. Altså, som studenter er dette vår "månedslønn", vår månedslønn er mindre enn hva en arbeidsløs som får støtte fra NAV får ila en måned. Vår månedslønn er mindre enn det Statens institutt for forbruksforskning anslår at et voksent menneske skal bruke ila en måned.
Vår kjære utdanningsminister, har selv omtalt det å ta en høyere utdanning som fulltidsstudent, er det samme som å ha en fulltidsjobb - at dette er vår fulltidsjobb og at arbeidet vi er forventet til å gjøre ila et semester, tilsvarer samme arbeidsmengde som en person som har en fulltidsjobb.

Alikevel, får vi mindre utbetalt, og en student som ikke har deltidsjobb, blir per definisjon plassert under fattigdomsgrensa i Norge. Samtidig så er det forventet av studenter, om vi ikke er fornøyd med beløpet at vi kan jo bare anskaffe oss en deltidsjobb så får vi jo ekstra penger om det absolutt er nødvendig. Så som student, selv om dette har blitt beskrevet å være en fulltidsjobb, så er vi forventet å jobbe enda mere, sånn 150% for å ha penger nok til å leve.

Istedenfor å stille spørsmål til hva vi kan gjøre annerledes, hva vi kan gjøre for å få mer penger, stiller jeg heller et større spørsmål, om hvorfor har vi penger som vår verdifaktor når de negative sidene nesten er verre enn de positive sidene? Hvordan hadde et samfunn uten penger vært. Tror du at det hadde fungert?

Comments

Popular posts from this blog

Sommeren 2017

Jeg husker tilbake til da jeg var liten og sommeren var det største som skjedde ila hele året. Sommeren var nesten bedre enn julaften, for vi hadde så mye fri, vi dro på ferie og jeg kunne basically leke hele dagen sammen med venner. Bare selve årstiden i seg selv betydde ferie når man var liten.

Sommeren min i år har vært en veldig fin sommer. Jeg skaffet meg sommerjobb i Bergen, så har fått tilbrakt hele sommeren her, og kost meg gløgg ihjel med venner og jobb. Ferietur har det ikke blitt noe av i år, siden jeg heller valgte å sette fokus på å få jobbet mest mulig.

Selv om jeg ikke har reist noen steder i sommer, har jeg fortsatt kost meg, slappet av og sett tusenvis av serier på både Netflix, HBO og Viaplay. Føler at sommer når du er sånn delvis voksen handler ikke om å reise på de kuleste feriene. Det handler mer om det å tjene inn ekstra cash til studietiden, leke og ha det moro med venner og selvfølgelig se igjennom alt som alle streaming-tjenester har å tilby av serier.

Person…

Min studiehverdag.

Det å skulle begynne å blogge igjen midt i et av mine mest hektiske år innad i studie, er vel kanskje ikke den beste ideen jeg har kommet med. Dere som kjenner meg vet vel også at det er ikke alltid helt gjennomtenkt alt jeg finner på å gjøre. Men sånn kan det gå! Så jeg skriver jo et nytt innlegg litt sånn når det passer meg selv, og jeg føler jeg har noe interessant å dele.

Dette semesteret ser ut til å være et av mine mest hektiske og samtidig et av de aller viktigste semestrene mine - nettopp fordi jeg skal jo skrive bacheloroppgave nå. Det å skrive bachelor er hittil omtrent slik jeg så for meg; jeg føler jeg gjør noe veldig kult, og selv om det er mye som skal gjøres på kort tid føler jeg meg veldig motivert og engasjert. Jeg har valgt et tema som er veldig interessant, noe jeg gleder meg til å bruke morgener, kveld, dag og natt på å arbeide med. Så det er gøy!

Samtidig føler jeg at det er verdt å merke seg at jeg er veldig stolt over egen innsats. Jeg skrev et innlegg i begynnel…

Hvorfor er det slik?

Ettersom året 2018 started med Times up kampanjen som for fullt ble aktuelt etter Metoo kampanjen som florerte i høst og nyåret, har kvinnekampen aldri vært mer aktuell. Jeg vet ikke om det alltid har vært så mye fokus på kampen om likestilling, eller om det er bare at jeg begynner å føle meg mer som en kvinne enn jente at jeg har blitt mer oppmerksom på dette. Du kan lese om nedtrykkelse av kvinner og hvor langt vi faktisk har igjen før det er ordentlig likestilling mellom kvinner og menn - til og med i Norge. Hvis man tenker seg om, så er jo dette noe vi alle sikkert har visst om, men personlig har jeg ikke begynt å virkelig tenke over det før nå.

For noen uker tilbake så jeg en episode av Skavlan, hvor han hadde Matt LeBlanc, forfatteren av en serie romantiske bøker, kjent journalist i England og en kvinne som ble voldtatt i Japan. Når det kommer til Skavlan, tror jeg vi alle har et spesielt minne fra hans serie hvor et av intervjuene hans har virkelig gått inn på deg. Dette var in…